Kvinner og kropp SIGNALER

Inger Merete Hobbelstad.

Feministbloggen Jezebel har helt siden lanseringen i 2007 kjempet mot motemagasinenes fotoshopping av kvinner. En av metodene deres har vært å utlove dusører for den som kan skaffe ubehandlede bilder fra bladene, og så publisere dem sammen med bildet som stod på trykk, for å vise anstrengelsene som gjøres for å gjøre uoppnåelig vakre kvinners utseende, enda mer uoppnåelig.

Men så bestemte motebibelen Vogue seg for å sette Lena Dunham, som har skapt og spiller i tv-serien «Girls», på coveret. Bildene på coveret og inni var som Vogue-bilder flest, estetiserte og tydelig etterbehandlede. Det nye var at motivet var Dunham, en erklært feminist med en kvinnekropp av en vanligere type enn de som som regel er å finne i Vogue, og som bevisst har vist frem kroppen sin for å normalisere bildene av kvinnekroppen på amerikansk fjernsyn.

Jezebel tilbød ti tusen dollar til de som kunne skaffe dem de uretusjerte bildene av Dunham. Bildene var dem i hende i løpet av to timer, sammen med en bølge av uforutsett kritikk fra leserne deres og fra andre medier.

Det er flere grunner til at de som tidligere hadde berømmet Jezebel for lignende prosjekter, opplevde Dunham-saken som smålig. I stedet for å etterlyse originalfotoer av stjerner generelt, ba Jezebel spesifikt om Dunham-bildene. Slik sørget de for at saken kom til å handle mer om henne enn om Vogue. For de mange lesere som skulle ønske at kvinner som Lena Dunham var oftere å se i motebladene, som satte pris på å se en annen type figur enn Vogue-normen kledd opp og vist frem som et ideal, var det spesielt provoserende å se nettopp henne utsatt for denne lille ydmykelsen.

Jezebel hevdet selvfølgelig at det var Vogue og ikke Dunham som hadde noe å skamme seg over, at det var de og ikke Vogue som verdsetter den ferske forsidepiken for den hun egentlig er. Men akkurat hva eller hvem Dunham «egentlig er» lot de være opp til seg selv, ikke Dunham, å bestemme, ved å trykke bildene uten at hun hadde gitt dem lov til det.

Når det er sagt: Den som forkynner, må leve i overensstemmelse med det forkynnede. At Dunham har tatt så bestemt til orde mot et snevert skjønnhetsideal, gjør også at hun må være varsom med hva hun støtter, for ikke å undergrave sin egen troverdighet.
Samtidig blir det for strengt og sært å forlange av skaperen bak og frontfiguren av en toneangivende tv-serie at hun skal snu ryggen til alt som heter pynt, og alle pr-muligheter som ikke lever opp til Jezebels idealer. De fleste som har fulgt med i mediebildet generelt eller på «Girls» spesielt vet hvordan kroppen til Lena Dunham, naken og naturalistisk, ser ut. Det var spesielt av Jezebel å kaste seg over en person som i det daglige jobber for samme sak som de selv. Det hadde en eim av et hevngjerrig «Også du, Brutus».

Motebladene bør holdes i ørene. Men kritikken mister mye kraft når den også rammer en enkeltperson, særlig en som mange jenter ser en flik av seg selv i.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s