Hvordan går du?

66f48e4d3648abcf1c7fe0a762df0d04

Mennesket er som art karakterisert ved sin særpregede hjerne og tobente gange, som gjør oss unike blant primatene. Homo sapiens oppstod som art omkring 500,000 år siden da arkaisk Homo sapiens utviklet seg fra Homo erectus -«det oppreiste menneske». Det finnes neppe noe mer fundamentalt enn gangen. Gangen er det mest naturlige og et uttrykk for kultur.

Gjennom årusener har vi kultivert ganglaget gjennom marsjer, kappgang og catwalk. Likevel er gangen så individuell, så karakteristisk for det enkelte mennesket at det nærmer seg et fingeravtrykk – gangen kan brukes til å indetifisere en forbryter på et overvåkningskamera, og vi kjenner ofte en gammel venn på gangen. Gangen er påvirket ac moteluner, sosiale koder, bevisste så vel som ubevisste kultiveringer.

Dr.med. OLE THAGE har forsket i gangarter  siden han skrev sin disputats i neurologi om emnet for 40 år siden. I ”Hvordan går du?” samler han sin enestående viden i en fornøyelig og velopplagt fortelling om menneskets gange, sett og opplevd. Boken rommer de biologiske og neurologiske forklaringer på gangen som funksjon, såvel som dens kulturhistorie – fra ballet til marsj, fra Egil Skallagrimsson til Kurt Trampedach og de mere kuriøse sider: fra gravide kvinners gange til nissers gang (!) slik den blir portrettert i folkeskildringer.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s