Pilates og tilstedeværelse

Pilates privattime rund

Hvor ofte befinner du deg ordentlig og dypt konsentrert, oppslukt av arbeidet ditt og oppdager først etterpå at du har vært litt borte fra verden? Arbeidet går lett og uten hindringer, det kjennes deilig å komme inn i flytsonen. Det går din vei! Du har sikkert også kjent det når du løper. Når pust, fremdrift og anstrengelse er fullstendig harmonisert og det kjennes som du bare kan fortsette å bevege deg fremover. Fort. Lenge. Uten stans. Det er revitaliserende. Det er regenererende. Det er meditasjon over bevegelse.

Det finnes mange måter å oppøve tilstedeværelse på. Metoder som Mindfulness og meditasjon er retning, forskjellige Yogapraksiser er en annen retning, felles for dem er at de har til hensikt å oppøve en bestemt sinnstilstand. Hensikten er å koble ut fra den daglige fysiske og mentale belastningen, forsøke å komme løs fra ukontrollert tankevirksomhet. Å samle seg mentalt er grunnleggende nødvending for alle, i en stadig mer fragmentert hverdag er etterspørselen stor og metodene som tilbys mange.

Meditasjon over pusten er trolig den enkleste og samtidig den vanskeligste metoden. Legger du til et element, foreksempel et ord, en lyd, et begrep eller en problemstilling å reflektere over, får du et mentalt fokus. Du kan også meditere over pust og bevegelse, slik praksisen er i både Yoga og Pilates, hvor koordinert pust og bevegelse har til formål å samle deg mentalt og kroppslig. Resten av verden er ute, borte, tid eksisterer ikke, bare ro, dyp konsentrasjon og tilfredstillende introvert fokus.

Har du opplevd det samme med når du trener? Akkurat det får du ganske snart merke når du trener Pilates. Klassene Pilates Advanced og Intermediate, altså Pilates når du har lært det godt og grundig, vil etterhvert ha gitt deg verdifull erfaring i mentalt nærvær under trening. Da blir det lett å komme på «sin egen bølgelengde». Timene er strukturert over klassiske Pilatesøvelser med oppvarming, hoveddel med to, til tre, krevende topper, før en vitaliserende avslutning bestående av rene pusteøvelser. Min filosofi er at det kroppslige og det mentale henger sammen: Er du samlet fysisk, vil du også være mer mentalt samlet. Pilates i praksis er meditasjon over bevegelse. Min ambisjon er at nettopp den opplevelsen fra timens slutt, erfaringen av at det mentale og fysiske er maksimalt koordinert, den følelsen kan du ta frem og bruke i andre sammenhenger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s