ANBEFALES!

images-3Pilates er i dag en svært populær treningsform, og metoden blir brukt over hele verden. Lenge var det primært dansere og toppidrettsutøvere som trente pilates, men nå er dette en av de raskest voksende treningsformene innen både ulike former for idrett og rehabilitering. Mange fysioterapeuter, kiropraktorer og leger anbefaler pilatestrening som en del av en behandling eller et rehabiliteringsopplegg, og mange idrettsutøvere har forbedret prestasjonene sine ved hjelp av pilates som en del av grunntreningen si. Pilates passer med andre ord for alle uansett kjønn, alder, fysiske utfordringer og treningsbakgrunn.

Stabilitet og kontroll

I pilatestreningen legger en blant annet vekt på trening av styrke og utholdenhet av kjernemuskulatur rundt mage, rygg og bekken. Man utstyrer seg med andre ord med et ”naturlig korsett” som gjør en i stand til å bruke kroppen på ein god og hensiktsmessig måte. En sterk kjerne gjør at en bærer kroppen korrekt og balansert. En kropp i balanse er en kropp som kan bevege seg fritt og effektivt. God mobilitet av ryggsøyle og en rygg med så naturlige kurver som mulig er et viktig element i treningen. Ryggen vår trenger god mobilitet og styrke for å fungere optimalt. Når ryggsøylen har sine naturlige kurver, vil belastningen på ryggvirvler og ledd fordele seg jevnt.

Trening av støttemuskulatur

Pilates legger vekt på å trene støttemuskulatur rundt alle ledd i kroppen. Ved å trene disse musklene for eksempel rundt skulder, skulderblad og nakke, vil en oppnå mindre kompensering av annen muskulatur, redusere muskelspenninger og smerter og minske risikoen for belastningsskader. Vi bygger opp styrke  fra de indre og dype stabiliserende musklene og etterhvert helt ut til de store, sterke og overflatiske musklene. Med balanse mellom dyp og overflatisk muskulatur samt balanse mellom stabilitet/ styrke og mobilitet, vil en få en kropp som fungerer optimalt.

Kontroll og bevissthet

Pilatesmetoden legger vekt på kvalitet og bevissthet i øvelsene, og man trenger full konsentrasjon under treningen. Dette kalles gjerne en ”body-mind”- fokusert trening. Ved å fokusere på hvordan øvelsen blir utført, vil en utvikle økt kroppsbevissthet og -kontroll. Pilatestreningen vil hjelpe deg til å bli mer bevisst på hvordan du kan bruke kroppen optimalt og effektivt i hverdagen og under aktivitet. Det blir enklere å korrigere uhensiktsmessige mønster dersom du er bevisst på hva som skjer i kroppen. Du registrerer for eksempel når skuldrene «kryper opp til ørene» eller om ryggen er i en god stilling i et løft. Kvalitet er viktigere enn kvantitet i trening. Dette gjør pilates til en effektiv og trygg treningsform. Det er bedre med få repetisjoner og kontrollert bevegelse enn mange repetisjoner med dårlig kvalitet og form.

Omskolering av kroppen

Vår daglige aktivitet, arbeid og trening, sittestilling og kroppsholdning kan gi oss ensformig bruk av enkelte muskler. Denne overbelastningen av deler av kroppen kan resultere i smerter og belastningsskader. Det er enkelt å trene det en er flink til! Ofte trenar en slik at sterk muskulatur blir sterkere og svak muskulatur blir svakere. Gjennom pilatestreningen blir svak muskulatur styrket samtidig som du lærer å benytte rett muskulatur til rett oppgave og til rett tid. Vi forsøker å omskolere kroppen til bedre og mer hensiktsmessige måter å bevege seg på.

Kroppsholdning

En god holdning vil avlaste ledd og gi kroppen best mulig evne til å tåle belastninger. Pilatesmetoden legger vekt på god holdning og alle kroppen sine ledd i så optimale utgangsstillinger som mulig. Det er i sin optimale stilling leddet tåler mest belastning og risiko for skade er minst. Ved å trene holdningsmuskulatur og balansere de ulike muskelgruppene mot hverandre, vil en derfor bevege kroppen på en god, effektiv og trygg måte.

Pust

Mange av oss puster for lite under trening og i aktivitet generelt. Med en god pust vil en få tilført oksygen til blodet og dermed til muskulaturen under arbeid. Et godt pustemønster vil redusere muskelspenninger (særlig rundt nakke og skulder) og derfor forårsake mindre muskelvondt. I pilatestreningen benyttes pusten aktivt for å lære og integrere gode pustemønster.

Hvorfor trene pilates

 • Du får en flott og sterk kroppsholdning.
 • Ryggen blir sterkere og mer stabil og tåler derved bedre belastninger.
 • Du opplever reduserte muskelspenninger i nakke og skulder.
 • Du opplever redusert stress og økt energi.
 • Du får mer energi og bedre avspenningsevne.
 • Du får økt kroppsbevissthet og -kontroll.
 • Treningen vil gi deg en kropp som fungerer bedre i hverdagen.
 • Du reduserer risikoen for overbelastninger og skader.
 • Du reduserer muskel- og skjelettrelaterte plager.
 • Balansen blir bedre.
 • Metoden er ideell ved rehabiliteringstrening etter skader eller graviditet.
 • Du får et mer optimalt pustemønster.
 • Du vil kunne øka dine idrettsprestasjoner.
 • Pilates gir deg en flottere og mer tonet kropp.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s