Femilates om pilatespust

pust

Du som har trent Pilates en stund, er godt kjent med at pusteteknikken vi benytter har mye å si for utbytte av øvelsene. Du er også klar over at du har endret pustemåte, ikke bare hvordan du puster under trening og avspenning, men også mer bevisst på hvordan pusten din er i det daglige og på det jevne.

Pilatespusten oppøver ikke bare lungene, men hele den omkringliggende muskulaturen. Pusteøvelsen 4/10 er et godt eksempel på en teknikk for avspenning og reduksjon av stressnivået. Men det er ikke denne pusteøvelsen jeg skal snakke om, jeg er først og fremst opptatt av bevissthet om hvordan du puster og hvorfor det gavner deg å øke bevisstheten din om pustens betydning i andre sammenhenger.

Vet du at veldig mange utfordringer kunne vært unngått bare ved kunne puste riktig? Det høres svært ut, men pusten er med på å avgjøre om du har en god dag eller ikke. Hver og en av oss puster slik det faller seg, – like nødvendig, som det er naturlig. Men, betyr det at pustemønsteret ditt er optimalt for kroppen din? Det er mange årsaker til at pusten er hemmet, og en begrenset pust kan etterhvert gi kroppslige utslag: et uhensiktsmessig pustemønster som gir redusert oxygenopptak, svak pustekapasitet og lite bevegelighet i ribbekassa, altså det vi i Pilates kaller korsettet. Et uhensiktsmessig og hemmet pustemønster er f. eks. å puste bare øverst i lungene, å puste i korte drag. Ved å begrense pustedybde og frekvens kan du øke stressnivået i kroppen din og oppleve å få hodepine, dårligere søvnkvalitet og vondt i  skuldre, i nakke og rygg.

Bevisstgjøring skjer gjennom øvelser der du fraviker det som faller naturlig for deg, puster kontrollert og bruker tid på å kjenne etter pustens virkning på lunger, fleksibilitet i brystkassa, rygg, innvirkning på mage og skuldre. Under finner du enkle øvelser som gir deg økt lungekapasitet og oxygenopptak. Å lære seg å puste dypt og sentrert har mange andre gode sideeffekter jeg ikke omtaler nå. BARE PRØV!

  1. Den største feilen mange gjør, er at de puster kun oppe i toppen av lungene og på forsiden av kroppen. Pusten skal helt ned i bunnen av lungene, bak, i ryggen. Plassere en underarm rundt livet ditt og legg hånda i sida og bak mot ryggen. Deretter skal du puste godt inn gjennom nesen din og helt ned og bak i ryggen. Det vil si, at ribbekassens side og bakside skal bevege seg ut når du puster inn. Forsiden av brystkassen skal holdes sentrert og samlet.
  2. Deretter skal du ta 4 gode åndedrag INN gjennom nesen din, og UT gjennom munnen din. Altså; inn gjennom nesen og helt ned i magen slik at ribbekassens side og bakside beveger seg utover. Når du puster UT gjennom munnen din, så skal magen INN. TELL 6 på innpust. TELL 6 på utpust.
  3. Sett deg som mål å puste sentrert flere ganger hver dag. For ikke å stresse deg selv med nye rutiner, prøv å finne minst 10 ganger daglig, med tid imellom, for å oppfylle antallet. For eksempel når du setter deg i bilen, mens du venter ved kopimasinen, mens du ser nyhetene. For at stressnivået skal senke seg, så må dette gjøres jevnlig gjennom hele dagen din. For å trygge pusteprosjektets gjennomføring, er mitt beste råd å sette på alarmen på hver time for å få dette skikkelig under huden. Det vil lære kroppen din å puste jevnlig og skikkelig hele dagen.
  4. Over til siste punkt som tar utgangspunkt i nr. 3. Du må altså opp i 40 dype åndedrag gjennom hele dagen for at kroppen skal huske, altså for at det faktisk skal føre til endret pustemønster. Statistikk viser at dersom man puster 40 ganger per dag (vel, jeg håper du puster mer, men her snakker vi om 40 DYPE åndedrag), så er det optimalt i forhold til gevinst av bedre helse. Dersom du puster mindre enn 40 åndedrag, så vil du få minimert effekten, og puster du mer enn 40 åndedrag, så vil du ikke klare å få noe særlig økt effekt.

TA KONTROLL VIA PUSTEN

Når du puster kort og ikke benytter hele brystkassen din, så sender du et signal inn til kroppen din om at du er stresset. Når du puster dypt, sentrert og tar kontroll på pusten din, forteller du kroppen din at du er rolig. På denne måten kan du fortelle kroppen at den er rolig, selv om man opplever kroppen som stresspåvirket. Ved å lære deg denne superenkle metoden, så kan du hjelpe deg selv til å ikke bli lurt av kroppens stressresponser og lettere holde deg rolig i situasjoner hvor du egentlig er stresset. Mental kontroll av pusten fører til fysisk avspenning, dvs hindrer kroppslige stressresponser. Det vil kunne gi deg en rekke fordeler hver eneste dag. Personer som er rolige får gjort mer i løpet av dagen, de oppleves å være mer vennlige og positive.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s