Tilbakevendende trøbbel?

nakkesmerter rund
Onsdag er passert, men skuldre og rygg har allerede utmerket seg med å de kjente, men akk, så slitsomme smertesignalene. Vanligvis er det slik at jo lengre du sitter, jo mer synker du sammen i skuldrene. Hverdagen din er kanskje foran dataskjermen eller papirbunken på dagtid og kvelden foran nyheter og «må-se»-serien i sofaen når du endelig har fri: jo mer du sitter, jo mer vil du synke sammen. Sittestillingen du da inntar, forårsaker for manges del tre ting: at ryggen kurver, at skuldrene og haka slippes frem. En evig runddans av gjentatt feilbelastning: Over tid kan belastningen føre til kort og stram muskulatur i skulderregionen og etterhvert, til nakkesmerter og hodepiner.

Sett i forhold til antall personer som tilbringer store deler av dagen ved skjerm eller desk og kvelden foran tv, er det ikke til å undres over  skulder- og nakkeproblemenes utbredelse. Men fortvil ikke, du kan gjøre noe med det. Å legge inn noen forebyggende øvelser i løpet av dagen bidrar til å øke bevisstheten og hvordan du sitter.

Her er en enkel trestegs løsning: 
1. Er du sikker på at bordet ditt har rett høyde?
Se til at skjermen din, når du sitter foran den, er i øyehøyde. Det er ikke sikkert at hele pulten må opp, det kan hende det er nok å få løftet opp skjermen. Hensikten er at du holder hodet høyere og holder nakken din rettere.

2. To enkle nakke- og ryggstrekkere.

1. Sitt på stolen med rett rygg og plassere hendene på hver sin side av haka. Du holder hodet rett og blikket frem. Skyv haka tilbake i det du kjenner fra Pilates som «hodenikk», som om du har ei plomme mellom hals og hake, så slipp opp. Du skal kjenne en lett strekk bak i nakken mens du holder. Fem repetisjoner hver annen time.

2. Still deg opp i et hjørne med armene ut i 90 graders vinkel og med armene vertikalt mot veggen. Tommel i ørehøyde. Stabiliser mage og ryggmuskulaturen før du lener deg med brystet inn mot hjørnet, hold 30 sekunder. Hold skuldernedtrekket mens når du skyver deg ut. Øvelsen åpner opp og gir deg en strekk på forsiden av brystet og bringer skuldrene dine ned i en V. Repeter tre ganger.

3. Rask styrkeøvelse. Her trenger du en meter Thera-Band (treningsstrikk du får kjøpt i de fleste sportsforretninger) Plasser midten av strikken på et dørhåndtak og hold en hånd i hver ende, ha rette armer og håndflatene vendt frem mot døra. Stabiliser mage og rygg før du starter. Trekk båndet ned mot siden og bakover, mens du mykt trekker skulderbladene dine sammen og ned i en V før du slipper armene rolig tilbake. Repeter 10 ganger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s