Hva er det med Pilates?

Pilates sirkel

Pilates er den hurtigst voksende treningsmetoden i verden. Metoden spenner over et vidt spekter, fra medisinsk treningsterapi til akrobatikk eller i form av forebyggende trim og trening.  Interessen for pilates vokser raskt. Stadig flere forstår at holdningstrening ikke bare er viktig, men helt avgjørende for å beholde en sunn rygg.

Pilates er en helhetlig treningsform som er svært bevisstgjørende. Målet er at sinnet ditt skal kontrollere kroppens bevegelse, noen vil kalle det mind/body fordi den ofte krevende koreografien fordrer stor grad av oppmerksomhet gjennom hele treningsøkten. Når du vet hva du gjør, kan du gjøre hva du vil. Bevissthet om egen kropp, om egne muligheter og begrensninger, gjør at pilatestreningen blir skånsom og har ubetydelig skadefrekvens.

For å unngå skader burde dette vært integrert i all type trening

Når ryggsøylens tre kurver, som blir dannet av stilling på bekken, skulderblad og hodet, er i nøytral stilling, har vi en ideal alignment, ideal holdning. Feilstilling i ryggsøylens naturlige kurver, fører til at kroppen ikke jobber funksjonelt og dette fører ofte til kroniske smerter.

Målsettingen med en ideal holdning er å styrke de svake musklene som skaper ubalanse mellom muskel og ledd. Såkalt core trening eller kjernetrening uten fokus på hele ryggsøylen vil ofte medføre enda større ubalanse og følgelig belaste på en måte som kan føre med seg kroniske smerter.

I tidsskriftet for Den norske legeforeningen Nr 12/11 juni 2009 MEDISIN OG VITENSKAP blir det konstatert at muskel- og skjelettplager utgjør den største diagnosegruppen med sykepenger hvert år. Når vi vet at ubalanse mellom muskel og ledd er en av hovedårsakene til utvikling av skader og kroniske smerter, taler dette for seg.

Hjernen bak denne treningsformen er tyske Joseph H. Pilates (1880 – 1967). Han trodde ryggsøylen skulle være rett. I dag har man en annen kunnskap i anatomi. STOTT PILATES har med godkjenning fra The Pilates Method Allianse forandret prinsippene til nåtidens kunnskap i anatomi.

I en internasjonalt godkjent utdannelse og sertifisering i pilates som min, fra Pilates Room, hører holdningsanalyse med til undervisningen, og er en del av den praktiske eksamen. Meningen med en holdningsanalyse er at man med utgangspunkt i et ideal alignment kan kartlegge ubalanse mellom de forskjellige muskler og ledd for bedre å kunne tilpasse treningen.

Uansett hvor man er, ser man mennesker med en lut foroverbøyd kroppsholdning. Skulderbladene sklir fra hverandre, er protracted, vi lukker i brystet, den øvre del av kappemuskulaturen er for svak til å holde skuldrene tilbake, hodet faller frem. Vårt levende, integrerte korsett som ligger rundt omkring ryggsøyle og er virksom som pustemuskulatur, har blant annet til oppgave å stabilisere og binde over- og underkroppen sammen, og holde kroppen oppreist. Mangler du styrke her, faller overkroppen sammen og krummer ryggen.

Ved en bevisst utpust snører vi korsettet sammen, stabiliserer bekkenet i nøytral stilling, vi aktiverer de skrå magemusklene, den dype bukmuskulaturen, samt engasjerer bekkenbunnsmuskulaturen. Denne aktiveringen, som i pilates kalles sentrering, er utgangspunkt for alle bevegelse. Resultatet er at du holder kroppen rett og oppreist og styrker holdningen din, ideal holdning. Du blir smal, samlet og får større stabilitet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s