Vi må snakke om det . .

bekkenbunn-2litenEn nederlandsk undersøkelse fra 2015 om kvinners oppfatninger om og behov for hjelp ved bekkenbunnsproblematikk etter fødsel har intervjuet 26 kvinner i en kvalitativ studie. Alle som deltok hadde vært gjennom en vaginal fødel innenfor de siste 12 måneder. Samtlige kvinner hadde skader som forårsaket spontan tissetrang, smerter i bekkenbunnen, prolaps, hemorider, vansker med å holde på luft og lekkasjer av luft og avføring. Ingen av dem hadde blitt forberedt av jordmor, helse eller gynekolog om hvilke skader en ordinær vaginal fødsel kan forårsake. Kvinnene visste ikke hvor omfattende konsekvensene kunne være og hadde inntrykk av at problemene ville gå over av seg selv.

Temaet kom kun opp private samtaler blant nære venner, kvinnelige slektninger og kvinner som selv hadde født. De bekreftet at årsaken ubetinget skyldes vaginal fødsel og at det ikke finnes noen faktisk behandling. Det ble regnet som så alminnelig at det ble likestilt med normalt. Kvinnene indikerte at de trengte profesjonell informasjon om bekkenbunnsproblematikk, men opplevde det som tabubelagt.

Konklusjonen av undersøkelsen viste at disse kvinnene mangler informasjon om (postpartum pelvic floor) bekkenbunnsproblemer. Informasjonsutvekslingen skjer i kretsen av betrodde venner som nærer håpet om at problemene skal gå over av seg selv. De blir ikke oppfordret av sine betrodde til å søke profesjonell hjelp, selv om kvinnene selv indikerte at de trenger den. Kvinnene i undersøkelsen vil gjerne forstå hvilke utfordringer de står overfor og ønsker veiledning om hva de selv kan foreta seg. Det er på tide at leger og jordmødre fokuserer på kvinnenes helse etter fødsel, slik at kvinner i mindre grad plages av bekkenbunnsproblemer og lettere kan få tilgang til hjelp via henvisning til fysioterapi og medisinsk behandling.

Lenke til studien:

https://www.researchgate.net/publication/230746588_Women’s_perception_of_postpartum_pelvic_floor_dysfunction_and_their_help-seeking_behaviour_A_qualitative_interview_study

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s