Pilates mot smerter i korsryggen

images

En større australsk undersøkelse har vist at smertestillende mot ryggsmerter stort sett ikke er til hjelp.

Betennelsesdempende medikamenter, som f. eks. ibuprofen, er et vanlig førstevalg for pasienter med smerter i korsryggen. Imidlertid har har forskere på feltet påvist at de faktisk har svært liten effekt, så lite at de færreste pasienter merker forskjell. I stedet anbefales trening og det viser seg at Pilates, yoga og tøying har innvirkning.

Ettersom paracetamol viser seg å være lite effektivt og opiater ikke hjelper, tyder funnene på at det ikke finnes noen god medikamentell behandling for tilstanden som plager en av ti personer. Manuela Ferreira ved Georg Institute i Sydney som står bak studien, sier:» Ryggsmerter er verden over den største enkeltårsaken til nedsatt funksjon og blir vanligvis behandlet ved at det forskrives betennelsesdempende, såkalte anti-inflammatoriske medisiner. Våre undersøkelser viser gode resultater når det gjelder akutte tilstander. De reduserer smertenivået noe, men ikke tilstrekkelig til å utgjøre noen klar klinisk signifikans.»

Hennes team har analysert 35 tester fra en gruppe som omfatter 6000 personer som bruker ikke-stereoide betennelsesdempende medisiner (NSAID), der ibuprofen inngår som det vanligste preparatet for tilstander som smerter i rygg og nakke, samt isjias (sciaticanerven).

Det rapporteres fra Annals of the Rheumatic Diseases at kun 1 av 6 pasienter som ble behandlet med dette, opplevde smertelindring som de ikke kunne fått ved placebo. Forskjellen var så liten at det ikke gjorde noen forskjell i dagliglivet deres.

Preparatet dobler derimot risikoen for blødninger i slimhinner og magesår. Dr. Ferreira sier: «Når man tar med bivirkningene, som er svært vanlige, blir det klart at medikamenter ikke er svaret på smertelindring til de mange millioner som hvert år lider under denne livshemmende helsetilstanden .»

En studie fra 2015  viser at ryggsmerter har overtatt som den største årsak til mangeårige helseplager i befolkningen.

http://ard.bmj.com/content/early/2017/01/20/annrheumdis-2016-210597

Omtaler av artikkelen:

https://www.nrk.no/norge/medisiner-hjelper-lite-mot-ryggsmerter-1.13359898

http://www.thetimes.co.uk/article/pilates-not-painkillers-the-best-cure-for-backache-zj7krcb0q

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s