Sånn skal Stockholm bli bedre på oppfølging.

enkel-sommerfugl-cyan.jpg

Bakgrunn:

Kvinner må  få tidligere og bedre oppfølging etter fødsel, det er konklusjonen til Socialstyrelsen i Stockholm som nylig kom med en rapport som peker på store mangler.
Våga Vägra Förlossningsskador gjør et beundringsverdig arbeid som allerede har ført til endringer, for situasjonen i Sverige er kritisk og her hjemme er det ikke så ulikt. Oppfølgingen i Sverige er organisert gjennom MVC (Mödrevärdcentralen), de er rettet mot mødrehelse. Vi har ikke noe tilsvarende i Norge, vi har helsestasjoner som er et mor/barn-tilbud. Tilbake til Stockholm der følgende funn ble gjort:

Liggetiden på klinikken er mindre enn to døgn etter vaginale fødsler. Ofte går det 6-12 uker innen oppfølging fra MVC.

Forsinket oppfølging gir dårligere oppfølging av psykisk uhelse, ammeproblemer og komplikasjoner på grunn av rifter.

Kvinner som opplever besvær vet ikke hvor de skal henvende seg ettersom tilbudet er fragmentert og vanskelig tilgjengelig

Hva er Mödravårdscentralen?

Det er et tilbud til alle kvinner i alle aldre. På MVC, som det forkortes, kan du blant annet få hjelp med prevensjon, graviditetstest, abortrådgivning, celleprøvtaking og hjelp ved overgangsalder- eller bekkenbunnsbesvær. Tilbudet er gratis, men enkelte kommuner tar betalt for å ta celleprøver.

 

Fra artikkelen:

I Tyskland får kvinner hjelp til å finne knipet allerede under graviditet. Nå tar jordmoren Jenny Kugleberg sine erfaringer fra München inn i et nystartet prosjekt for bedre omsorg for fødekvinnen.

At det finnes store mangler i oppfølging og behandling etter vaginale fødsler er velkjent både blant nybakte mødre og Socialstyrelsen. Kvinners problem etter fødsel skal tas på tilstrekkelig stort alvor. I dag er det er uklart hvor du kan søke hjelp om du får et problem.

Satser på utdanning

Men nå skal Stockholms jordmødre innen mødrehelse bli bedre på oppfølging. 300 jurdmødre skal utdannes. Blant annet inngår kunnskap om bekkenbunnens anatomi og vurdering av rifter gjennom palpation, å undersøke med hendene. Psykisk uhelse er en viktig del. Avdelingene skal også utnevne oppfølgingsambassadører og forbedre pasientinformasjon.

Formålet med prosjektet er å fylle et tomrom. Det skal bli tydelig at mødreomsorgen har ansvar for oppfølging og for å hjelpe kvinner videre til f.eks. fysioterapeuter og spesialister.

Bekkenbunnens høyere status

En av jordmødrene som jobber med etterbehandlingsutdannelsen er Jenny Kugelberg. Hun kom tilbake fra München sist vår, der hun jobbet med etterbehandling. Hun har innsett Tyskland ligger langt foran Sverige i både kunnskap og engasjement når det gjelder bekkenbunn og hvordan kvinner skal få tilbake knipet og andre funksjoner etter en fødsel.

Nå tar hun med seg sine erfaringer fra Tyskland inn i det nystartede utdannings-prosjektet. Du kan lese et lengre intervju med Jenny Kugelberg der hun forteller om hva hun har lært gjennom arbeidet som jordmor i München, hvordan oppfølgingen fungerer der og hvordan det gikk da hele hennes familie bestemte seg for å bryte opp fra et stressfylt hverdagsliv i Stockholm.

 

 

Kilde:

https://www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/oktober/Sa-ska-Stockholm-bli-battre-pa-eftervard/#.WdXTjpDa5HU.facebook

https://www.vardfokus.se/tidningen/2017/nr-10-2017-10/inspirator-till-eftervard/

https://www.facebook.com/Forlossningsskadad/?hc_ref=ARSr3mgUg80agByFcQMYqXF2XBYhYpFdgtnv77NaEaQrxDIt5eP1A2i7Y23D_XGkw6k&fref=nf

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Femilates

EN GOD HOLDNING, EN STERK OG SMIDIG KROPP FORTELLER MYE OM HVORDAN DU HAR DET. SKÅNSOMT OG EFFEKTIVT KAN DU BYGGE OPP EN INDRE STYRKE SOM GJØR DEG TRYGG PÅ KROPPEN DIN, I ALLE SAMMENHENGER.

%d bloggere liker dette: