
Fødselsskader kort forklart svt.se
I følge Eva Uustal, som er ekspert på fødselsskader, kan kvinner med fødselsskader oppleve ulike problemer i hverdagen, for eksempel:
- Man opplever press eller tyngdefølelse i den nederste delen av underlivet, det kjennes som om alt skal ”ramle ut”.
- Man vegrer seg for å hoppe eller trene, og får smerter i underlivet fordi man konstant går rundt og kniper bekkenbunnsmuskulaturen.
- Man har seksuelle bekymringer, man kjenner sig vid og kjenner ikke igjen underlivet sitt.
- Det er vanskelig å bruke tampong, mensen renner ved siden eller man kan ikke bruke menskopp.
- Litt om litt kan man få problemer med å holde på urin, eller at avføringen stokker seg i den myke veggen mellom skjeden og endetarmen. (AI 2016)
Kjenner du igjen en eller flere av disse beskrivelsene? Ofte overses, bagatelliseres og reduseres ubehaget og til sist inngår skaden som en av de plagene man bare har. Summen av aksepten kan føre til større eller mindre aktivitetsbegrensninger, i verste fall tap av livskvalitet.
Finn ut av det. Be fastlegen om henvisning til spesialist, en du har tillit til. Be gjerne om en dobbelttime så legen skjønner at du trenger tid, og du på din side får god tid til å både snakke og tenke. Lag en liste over hvilke utfordringer du har, små eller store. Ikke vær så redd for hvilke ord du bruker, hopp over frykten din: Det er ingen steder du kan snakke så fritt og fordomsløst som akkurat der. Lag en liste over hvilke utfordringer du har, små eller store.
Ta vare på deg selv. Hele deg.
Kilde: Astrid Iselidh – svt.se – publisert: 28 november 2016
I Norge finnes det god kompetanse på feltet: http://kib.helsekompetanse.no

Her er noen spørsmål til deg.