Doktor, skal det være sånn?

– Det var sjokkerende frustrerende og utrolig ubehagelig. Det var som å ha en ball mellom beina hele tiden, i tillegg var det fryktelig vondt.

 

Utsagnet kommer fra en tobarnsmor. Tre uker etter at barn nummer to kom til verden kjente hun at noe var galt. Hun var på vei til toalettet men rakk ikke frem før hun merket at hun ikke klarte å holde på urinen. Urinblæren hennes hadde falt ned, og heldigvis for henne ble det oppdaget kort tid etter at hun hadde født.

Historien er hentet fra KK og med jevne mellomrom har ukepressen søkelys på fødselsskader og komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsel. Men visste du at svært mange kvinner ikke blir klar over skadene før i overgangsalderen?

Det finnes tre forskjellige typer fremfall. Fremfall har samme årsak, det skyldes en svakhet i bindevevet og muskulaturen i bekkenbunnen. Skaden kan komme av belastningen i forbindelse med svangerskap og fødsel. Men det finnes også andre faktorer som bidrar til i svekke bekkenbunnen, som kronisk hoste og treg mage, overvekt og tungt kroppsarbeid. Arvelighet er også en faktor, ifølge Ingrid Volløyhaug, som er overlege ved gynekologisk avdeling ved St Olavs hospital – sjansen for å få fremfall øker med stigende alder. Det er veldig uvanlig at unge damer får det etter fødsel.

Det finnes tre forskjellige typer fremfall:

  • Urinblæren synker ned gjennom skjeden
  • Livmoren synker ned
  • Endetarmen faller inn mot skjeden

På sykehuset der hun arbeider er snittalderen på pasientene som blir utredet og operert for fremfall, 63 år. I Danmark viser det seg at 20 prosent av alle kvinner på 85 år, har vært igjennom en operasjon på grunn av fremfall.

«Hvor store plager man får, er svært individuelt. Det er nok mange som har en moderat grad av fremfall, selv om de ikke vet om det selv. Ofte finner vi ingen sammenheng mellom våre funn, og symptomene pasienten beskriver»

Ingrid Volløyhaug

Uavhengig av type framfall vil man ved henvisning får beskjed om å starte bekkenbunnstrening. Utredningens hensikt er å kartlegge situasjonen, derfor er det ønskelig å se til at bekkenbunnen er maksimalt styrket. Noen får god effekt av treningen, andre trenger videre utredning og operasjon.

Det kan være en høy terskel for å ta opp problemene og man skal ha tid og tålmodighet,  det kan være krevende å være under utredning. Selv om man kvier seg for operasjon, er det iblant uunngåelig for å bli kvitt plagene. Inngrepet er ikke spesielt omfattende, det er heller hensynet man må ta under den 6 uker lange rehabiliteringsfasen som er krevende.

 

Til tross for operasjon opplever kvinnen fra første del av bloggen fortsatt utfordringer i hverdagen. Det er ikke alltid hun klarer å «holde seg» lenge – hun må alltid vite hvor det er et toalett. Hun merker fortsatt mangelen på styrke når det kommer til å hoppe, løpe eller trene slik andre gjør.

Tidligere var det vanskelig å ha sex, det har ordnet seg – det er ikke lengre forbundet med smerter og ubehag. Nedsunken blære er et vanskelig samtaleemne for mange, selv det å fortelle partneren kan være vanskelig. I et så intimt og personlig område kan det by på store vansker med å finne ordene som skal beskrive det.  Kvinnen jeg har fortalt om bestemte seg for at det ikke fikk lov til å styre livet hennes. Det er et problem mange kvinner får, og hun ønsker å hjelpe til med å bryte ned tabuet.

 

 

https://www.kk.no/helse/livet/etter-kristinas-andre-fodsel-hang-blaeren-ut-av-skjeden-hennes-69357824

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s