Fødselskade og overgangsalder

bekkenbunn-2

Hvor vanlig er fødselskader og er det alltid store konsekvenser?

Vi leser innimellom, og hører noen fortelle om fødselsskader og og ruptur. Den som følger Tønne&Tusviks podcast vet at Sigrid Bonde Tusvik fikk en veldig omfattende fødselsskade da hun fødte sitt andre barn.

«– Jeg revnet gjennom hele mellomkjøttet og bak til rumpa, sier Bonde Tusvik i intervjuet. – Jeg måtte rett og slett få laget et helt nytt rumpehull!»

 

Det er kanskje ikke akkurat det man helst vil underholde med, men Tusviks åpenhet gjør det lettere å snakke om det faktum at vi i mange år har hatt en fæl statistikk på fødestuene. At tallene for omfattende skade, altså totalrupturer, de siste 5 år har gått ned fra 4% til 1,7% (nasjonalt) er gode nyheter. Men ser vi oss 10 – 20 år tilbake, er bildet ganske annerledes. Agder og Hordaland har vært i øvre sjikt med opp til 5,8 % alvorlige fødselsskader. Det må legges til at det har vært ulik praksis med skaderegistrering på de forskjellige fødeavdelingene, det kan forekomme underrapportering.

Robsons klassisfisering av rupturer:

  • Grad 1 Overfladiske rifter i huden
  • Grad 2 De overfladiske musklene rundt skjeden er revnet
  • Grad 3 En total eller delvis rift i ringmuskelen rundt endetarmen
  • Grad 4 endetarmslimhinnen er ødelagt og kalles en totalruptur
Mindre rifter er ikke uvanlige og gir sjelden noe helseproblem i etterkant. De alvorligste riftene, Grad 3 og 4 skjer stadig sjeldnere. Dette er en alvorlig komplikasjon som kan forekomme ved en helt normal fødsel, i følge overlege Katariina Laine ved fødeavdelingen på Oslo Universitetssykehus. På større sykehus vil fødekvinnen umiddelbart etter fødselen få kirurgisk behandling. De mindre skadene blir håndtert av jordmor.

Forskjellige grader totalruptur

Dersom man skulle være så uheldig å få en totalruptur, er det ikke ensbetydende med at man «revner gjennom hele mellomkjøttet og bak til rumpa». Ifølge Laine finnes det nemlig også ulike grader av totalruptur.

– Lukkemuskelen har to deler; en som ligger ytterst som en ring, og en som er lengre inn. Graden av ruptur bestemmes av hvilke av disse som er skadet og hvor stor skaden er. Dette deles inn i fire ulike grader, hvor den minste skaden innebærer at under halvparten av den eksterne lukkemuskelen er revnet.

– Ved de største skadene har både lukkemuskelen og slimhinnen i endetarmen revnet, slik at det er åpning mellom skjeden og endetarmen, forklarer hun. Det utvikles stadig bedre teknologi og rutiner for å oppdage skader, det nyeste er ultralyd som i Sverige brukes ved rutinemessig undersøkelse innen fødekvinnen forlater fødeavdelingen. Slik oppdages også skader som ikke viser seg utvendig.

Oppdager skadene sent

Overgangsalder innebærer hormonelle endringer som påvirker slimhinner og vev i underlivet. Mange kvinner lever godt med disse endringene, men det kan føre til at fødselsskaden forverres. Svekket bekkenbunn og mindre elastisitet i vev kan gi økt tyngdefølelse og kan tyde på et begynnende fremfall. Det er ikke uvanlig. Et fremfall utvikler seg over tid og går ikke bort av seg selv.

Økt tissetrang eller vansker med å holde på luft kan være et symptom på at muskelstyrken ikke holder, eller at det er andre årsaker som er relatert til en tidligere skade.

Vær oppmerksom på endringer. Ikke vent med å søke hjelp og be gjerne om en «second opinion» om du føler at svarene du får, ikke er tilstrekkelige.

Kan du knipe?

Uavhengig av hva årsaken er, å holde bekkenbunnen sunn og sterk bidrar både til å forebygge og til å styrke området. Knipeøvelser daglig er et godt vern, å lære å knipe under fysisk aktivitet er enda bedre. Er du i tvil om du kan knipe, be fastlegen din om henvisning til urologisk fysioterapi på sykehuset. Kommer du først innenfor veggene til en spesialist, får du tilgang til en fordomsfri samtale der du kan beskrive det vanskelige.

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s