Økt bevegelighet, mindre smerte?

sommerfugl 4 vector

Vet du at stramme hofteleddsbøyere kan hindre deg i å komme i form? Egenvektstrening (les: pilates) kan bidra til å øke bevegeligheten og redusere smerter uavhengig av om du er i god eller dårlig form.

 

Hva betyr det å være i god form? Er det tilstrekkelig å trene regelmessig og spise sunt. Svaret er ja. Men om vi ser nærmere på bevegelsesapparatet, kan det være at du allerede har tendens til å utvikle en belastningslidelse. Om du er trent eller ei, gjør ingen forskjell. Kjenner du smerter i hofteleddsbøyerne (psoas), bør du vite hvor smerten stammer fra og hva du kan gjøre for å dempe, eller i beste fall unngå den.

Stramme muskler i bekkenet kan være opphavet til en rekke vanlige lidelser. Sitter du mye og ikke får strukket ut forsiden din, kan det føre til ryggsmerter og nedsatt mobilitet.

Så hvor sitter disse musklene?

 

Psoasmusklene er sentrale når det kommer til å flektere bekkenet. Hver gang du tar et steg frem, går opp et trappetrinn, setter deg ned eller reiser deg opp, sykler eller i det hele tatt beveger kroppen din fremover, er det de som driver kroppen din fremover. De kontrollerer balansen, evnen til å rotere, strekke eller bøye deg ned. Kort sagt, alle store bevegelser involverer bekkenet og psoas.

Enkelt sagt er psoas, altså hofteleddsbøyere, i kjernen av all bevegelse. Er de for svake eller for stramme, får det konsekvenser for resten av kroppen.

Her er noen eksempler på hva stramme hofteleddsbøyere kan føre til selv for tilsynelatende sterke og aktive personer.

 • Smerter i bekken, korsrygg og hofter
 • Ubehag når du går
 • Hoften låser seg
 • Dårlig holdning
 • Dårlig søvnkvalitet
 • Begrensninger i daglig aktivitet
 • Mister spenst i sport

Stramme, eller endatil låste hoftleddsbøyere, er ikke så uvanlig om du sitter flere timer daglig. Mange vet etterhvert at sittingen påvirker hele kroppen, men kan alle symptomene beskrevet over faktisk komme fra at man sitter mye?

Ja, alle store bevegelser i kroppen påvirker bekkenet. Mangel på bevegelse fører til manglende styrke og funksjon. Disse musklene bidrar til støtte og stabilitet i hele kroppen.

Bekkenet er broa mellom øvre og nedre del av kroppen din. Midt i sentrum, der finner du kjernemuskulaturen. Inne i buken, festet på nedre del av ryggen, finner vi psoas major, som er en av to muskler som utgjør iliopsoas. De har flere funksjoner.

Psoasmuskulaturen er de eneste musklene i kroppen som kobler under- og overkropp sammen.

hofteleddsbøyere.jpg

Musklene har utspring i de nederste ryggvirvlene, fortsetter ned på innsiden av bekkenet og har feste øverst på lårbeinet. De er også forbundet med diafragma, med pustemuskulaturen. Bevegelse i diafragma påvirker alle vitale organer.

En velfungerende psoasmuskel bidrar til en nøytral posisjon for bekkenet og stabilitet og støtte i korsrygg og mage. Det gir i sin tur støtte for indre organer, et styrket korsett, større bevegelighet og en grunnleggende styrke i kjernemuskulaturen.

Når de fungerer bra, vil du merke det fordi

 • … det er lettere å trene
 • … du får raskere resultater av innsatsen
 • … du øker styrke og utholdenhet
 • … økt energinivå
 • … bedre søvnkvalitet

Helt enkelt: musklene er omdreiningspunktet for all bevegelse. Når disse musklene lider, har det konsekvenser for resten av kroppen. En velfungerende psoas fører til en bedre bekkenstilling. Du vil merke økt stabilitet i hoftene, økt støtte i korsrygg og mage. Et sterkere korsett betyr støtte til bukhulen og rundt indre organer så du opplever kroppen som strammere og sterkere og helt til sist, økt mobilitet og sterkere kjernemuskulatur.

 

 

 

 

Tekstsammendrag og bilder fra http://healingthroughmovement.com/order-28/

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s