Alt du trenger å vite før din første Pilatesklasse.

Klassisk Pilates.jpg

Alt du trenger å vite før din første Pilatesklasse.

Har du noen gang gått forbi et Pilatesstudio og lurt på hva de driver med der inne? Har de alltid ballen med? Og hva gjør de med ringen? Du er ikke alene.

Til tross for at metoden er snart hundre år gammel, er treningformen fortsatt et mysterium for de som ikke er kjent med den. Om du aldri ha prøvd Pilates kan grunnen til å melde deg på en klasse, eller en time, kanskje ikke så opplagt. Det første du må vite er at Pilates er mer enn en treningsform. Pilates kan bedre holdningen og øke mobiliteten din. Sånn sett er det er slags fysioterapi. En Pilatestime handler om langsomme, kontrollerte bevegelser som styrker muskler, øker utholdenheten, gir bedre holdning og balanse.

Du lurer på hvorfor det heter Pilates? Det er fordi treningsformen har navnet etter ham som «fant opp» metoden, Joseph Pilates, i 1920-årene i Tyskland. Siden da har metoden vært populær blant dansere og atleter fordi den er både er krevende samtidig som den har lav intensitet og forårsaker lite skader.

Fortsett å lese og få vite alt du trenger før din første Pilatestime, pluss alle helsefordelene du kan forvente etter at du har kommet i gang.

Hva skjer i en Pilatestime?

Det er avhengig av hva slags time du har meldt deg på. Femilatesklassene er alltid rene Matte-klasser, det vil si at vi ikke bruker apparater. Noen av timene er for nybegynnere, men de fleste er for viderekomne – hvis du ikke har erfaring fra egenvektstrening. I timene bruker vi ball, men ikke den digre ballen som av en annen annen grunn har blitt signaturen til Pilates. Den er aldri med. Derimot bruker vi en liten, myk ChiBall, den brukes til stabilisering/destabilisering.

Den gode nyheten for deg som nybegynner er at du kan oppnå de samme resultatene på et nybegynnerkurs, som på et kurs for viderekomne. Det aller viktigste er at du lærer grunnprinsippene i metoden. Det gir deg et springbrett for alle øvelsene. Når du har grunnprinsippene på plass, bruker du mindre tid og krefter på å gjøre øvelsen riktig, og kan bruke mer oppmerksomhet på gjennomføre med større belastning. Da får du tak i dypereliggende muskler og aktiverer mer av kroppen i samme øvelse. For ytterligere å øke belastningen, kan du bruke ring. Du får ikke tak på musklene på innsiden av lårene uten magiske ringen. Hva i all verden, en magisk ring? Mer om det siden . . .

I noen øvelser bruker vi strikk for å legge til belastning. Å trene med strikk betyr at du på ene siden stabiliserer, på den andre siden belaster. Å bruke strikk gjør øvelsene hardere og du kjenner tydeligere ytterpunktene av stabilisering og belastning. Det gjør det lettere å leke med motstanden, du finner ditt eget mestringsnivå.

Matteklassene trenger i utgangspunktet ingen hjelpemidler, men skulle du hatt et hjelpemiddel som ga kontroll, stabilitet og motstand, måtte det bli Pilatesringen og ChiBall. De bidrar til å øke intensiteten i visse øvelser, gir kontroll og stabilitet og hjelper deg i å komme i kontakt med den dypeste kjernemuskulaturen.

Klassisk eller Advanced?

Det finnes Klassisk Pilates og det finnes Advanced Pilates – øvelsene i timene er forskjellige og har alt å si for hvilken klasse du bør velge. Klassisk Pilates tar deg med gjennom et fast program bestående av over 30 ulike øvelser med navn som rulle, ryggløft, foldekniven, ab-preps og typiske Houndreds, i presis samme rekkefølge hver time. Øvelsene kan variere noe avhengig av hvilket nivå man velger.

Advancedklassene, i motsetning til Klassisk, en mer kreativ koreografi og øvelser som er mer utfordrende som varianter av planke, down dogs, og typisk alle typer egenvektsøvelser. Om du er usikker på hvilken type din instruktør har i timen, bare spør.

Uansett hvilken type eller stil Pilatestime du velger, kommer du til å høre noen nye ord i løpet av første timen. Vanlige ord som instruktøren kommer til å bruke er kontroll, loddlinje, C-curve, stabilisere, rulle ned og rulle opp og artikulere (som betyr å rulle ned, en ryggvirvel om gangen). Ikke bekymre deg, instruktøren demonstrerer alltid samtidig og i tillegg til den muntlige beskjeden og forklarer hva det innebærer og tilbyr ofte justeringer eller tips til hvordan du kan gjøre øvelsen ordentlig.

 

Så, hva ønsker du å oppnå? Bedre holdning? Økt bevegelighet? Økt styrke?

Uavhengig av hvilken time du velger, du kommer til å merke det etterpå: Mange er overrasket over hvor sår og mørbanket man føler seg etter en time, selv om timen hadde lavt tempo. Men det føles også godt, trolig går du fra klassen og føler deg rettere og lettere en da du kom. Målet er et du føler det forlenget og avslappet, i og med at sentrering og forlengelse er halve poenget med Pilates.

 

Hvordan kle seg, og hva kan jeg vente av meg av min første time?

Tenk kroppsnært. Vanlige treningstights eller pants er fint. En sportsbh , og topp som ikke er for løs er helt riktig. Du kan godt være barfot. Noen bruker sokker med gripesåle under.

Hvor ofte bør jeg gjøre Pilates?

For å få det beste resultatet, gå for flere ganger i uka. To til tre ganger i uka er ideelt, men en for noen gir en gang i uka en god bevissthet om holdning og muskelbruk og kan alene gi øverraskende gode og raske resultater.

Påvirker Pilates vekta?

Definitivt, men avhengig av hvor mye du trener. En kvalitativ studie gjort av Pamukkale University i Tyrkia viser at kvinner som gjorde Pilates tre ganger i uka gjennom 8 uker gikk ned i vekt og i livvidde. I tillegg bedret de utslagene på BMI. Kvinnene som deltok i studien var overvektige og inaktive i forkant av deltakelsen.

Om du i utgangspunktet har et normalt vekts- og aktivitetsnivå, vil det å legge Pilates til treningsprogrammet trolig ikke få nåla til å gå ned. Selv om du ikke mister vekt, kan det godt hende at du går ned en størrelse eller to. Pilates endrer balansen mellom fett og muskler, når muskelmassen øker går vekta opp, og veier opp for tapet av fett. Det er en vinn-vinn situasjon, muskelmassen gir deg en bedre holdning.

Hva mer er Pilates godt for?

En masse! Forskning har vist at en regelmessig Matte-time øker musklenes bevegelighet og utholdenhet. En studie viste at etter bare åtte uker med gode Pilatesvaner viste testpersonene økt fleksibilitet, studien er publisert her:

Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.

Pilatestrening er også super trening av kjerne muskulaturen som ikke bare gir deg sterke og misunnelsesverdige magemuskler, men også gjør at du står rettere og forebygger ryggplager.

Men er det helt uten risiko?

Alt i alt, Pilates er svært skånsom og risikofri. Du kan trygt trene Pilates fordi du kun bruker din egen kropp som vekt og motstand. Når det er sagt, er det lurt å si fra til instruktøren om du har skader eller midlertidige/kroniske smertetilstander. Under graviditet kan du fortsette å trene, men si fra til instruktøren så du får rådene du trenger for å sikre deg en trygg og god time.

 

 

 

 

Kilde: https://www.womenshealthmag.com/fitness/a28482911/what-is-pilates-good-for/?utm_source=facebook&utm_medium=social-media&utm_campaign=socialflowFBWH&fbclid=IwAR1J-ZAExV124HUfGG7eL9Len70wvcKrPo4dfptJ7cXp2kK2ZobBX3kWNSo

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s