Dette er grunnen til at du skal trene pilates.

full_CoreHero-85308.jpg

Pilates gir deg en sterk kjerne, en sunn rygg og sterke magemuskler, skånsom og skadeforebyggende trening som på sikt gir en bedre holdning.

 

Gjør du sits-ups uten å se resultater, eller planker som bare gir deg vonde skuldre og håndledd? Trolig har du ikke styrke nok i kjerne-muskulaturen.

Hvorfor bør jeg ha en sterke kjerne?

Først og fremst fordi sterk kjernemuskulatur forebygger skader og påvirker holdningen. De fleste mindre ryggplager blir bedre ved regelmessig trening. Fordelen du får av økt styrke og bevegelighet, er at du ikke hindres i å bevege deg slik du vil. Men kanskje eller viktigst, en sterk kjerne forebygger skader, bedrer holdning og gir en bedre livskvalitet.

Ja vel, men hva er en sterk kjerne?

I løpet av en Pilatestime vil du garantert høre ordene transversus, obliques og bekkenbunn eller andre ord som beskriver kjernemuskulaturen. Kjernen er langt mer enn magemusklene og kan være årsaken til hvorfor du, hvis du kun fokuserer på situps og planker, ikke får tak i støttemuskulaturen, den skjelettnære muskulaturen. Kjernen inkluderer en større muskelgruppe, langt utover den synlige 6-packen.  I oversikten under ser du at musklene i kjernen er de samme som støtter ryggen og som påvirker holdningen:

 • rectus abdominis – «6 pack» på sitt mest synlige
 • internal obliques – påvirker bevegelighet i ribbekassa under innpust/utpust og støtter external obliques i sideveis (lateral) bevegelse.
 • external obliques – kontroll og støtte i sideveis bevegelse (ateral bend)
 • transversus abdominis – «korsettet» – når transversus er aktivert, trekker det magen inn og bidrar til en nøytral og riktig plassert loddlinje.
 • multifidus – små, tynne muskler som fletter seg rundt ryggvirvlene.
 • quadratus lumborum – kobler bekkenet til ryggsøylen.
 • erector spinae – muskelgrupper som strekker seg langs hele, og på begge sider av ryggraden.
 • pelvic floor – bekkenbunnen er møtepunktet for de dype magemusklene og er nettet som beskytter mot det indre buktrykket.

Hvordan vet jeg om jeg har en sterk eller svak kjernemuskulatur?

Bli med på en time og se om øvelsene er vanskelige! Spøk til side, du har en svak kjerne hvis:

 • du ofte har vondt i korsryggen
 • du svaier i ryggen og magen din popper ut
 • du har problemer med balansen
 • du har dårlig holdning

Hvor fort vil jeg merke forskjell?

Allerede etter noen få uker vil du føle en forskjell i kroppen, kanskje mest fordi du er lemster på steder du aldri tidligere han kjent! Det skyldes at Pilates aktiverer stabiliserende muskulatur som er lite brukt.  Du kommer også til å merke at du får en økt kroppsbevissthet om hvordan du står, sitter og går.

Etter en stund vil du merke at øvelsene som i starten var vanskelige, blir lettere å gjennomføre – rett og slett fordi du har blitt sterkere.

Vil treningen påvirke vekta?

Teknisk sett, å å trene kjernemuskulaturen alene, nei. Studier har vist at selv etter seks måneder  var det ingen stor vektreduksjon. Men – det var likevel merkbare endringer hos deltakerne. Fra å føle en forskjell, kunne man se en forskjell. Den fysiske fremtoningen var betydelig forbedret, men endringene skyldes også større kroppsbevissthet, bedre holdning og mindre ryggplager.

Det handler selvfølgelig ikke bare om hvordan man ser ut. Pilates gjør deg sterkere i alt du gjør, om det er å bære små barn, løfte handleposer eller vekter.

Når du trener Pilates bygger du slanke muskler som brenner mer kalorier under hvile. Du øker også stamina gjennom at du styrker den stabiliserende muskulaturen og til sist, du øker prestasjonen i annen trening, løping, løfte vekter og andre cardiovasculære aktiviteter. En omfattende studie viser at Pilatestrening har gunstig innflytelse og forbedrer resultatet på 5-kilometers løp.

 

Kilde:

https://www.pilatesanytime.com/Pilates-Blog/1143/How-Pilates-Helps-You-Build-a-Strong-Core-and-Why-You-Should-Try-It?fbclid=IwAR260AG0X3FhupDGE65HST2ZaQ-PSVCLhZCDQPPVMMDz2NaK3mQkYqIlwkg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s