Hold deg på matta: del 1

 

sommerfugl 3 med splash vectorTrodde du at du trengte masse utstyr for å trene Pilates? Nei da, alt du trenger er ei matte. Du trenger ikke ha på deg sko heller. Bare myke klær og lyst til å lære. Nå skal du høre:

Mange som aldri har deltatt på en Pilatestime før, har forventninger om at tidligere erfaring med løping, apparattrening eller vekter er det beste grunnlaget for å delta. Det blir fort gjort til skamme. Man skjønner fort at man verken er naturlig myk, eller godt koordinert. På slutten av en timeslang Pilates Matte-time og en masse instruksjoner av typen «svikt litt i knærne», «finn loddlinja», «slipp nakken» og «pust inn i rygg og ribber» kjennes det i magen – bokstavelig talt.

Etterhvert overkommer man og skjønner at her jobbes det innenfra og ut, man deltar ikke i et verdensmesterskap, i Pilates er det høyst individuelle mål og resultater. Resultatet for mange er en merkbar økning i bevegelighet og bedret holdning, men også at Pilates Matte-øvelsene, serien med 34 egenvektsøvelser utviklet av Joseph Pilates fortsatt er noe av det mest utfordrende du kan gi deg ut på når det kommer til trening.

Matten er det stedet de fleste får sine første erfaringer med Pilates. Bare det å lære øvelsene er en stor utfordring, det krever god konsentrasjon. Man utfordres mentalt på et ganske høyt nivå for å få den graden av koordinasjon og kontroll som skal til for å gjennomføre øvelsene. Til tross utfordringene med å lære koreografien og huske øvelsene, er det ikke vanskelig å skjønne at Matteøvelsene er smarte. Selv vender jeg alltid tilbake til Basic Matteøvelser, i fulle serier. De påvirker absolutt hele kroppen og har en logisk rekkefølge og sammenheng, fra Ab preps, via Houndreds og til Push up. Tenk deg, når du har lært grunnprinsippene og Matteøvelsene har du fått kunnskap som vil følge deg resten av livet og vil du spare deg for mange utgifter – du kan trene Pilates når-som-helst og hvor-som-helst bare du har plass nok og en matte, eller noe å legge under for å beskytte ryggsøylen.

sommerfugl 4 vectorRent fysisk inkluderer fordelene økt styrke og bevegelighet, i tillegg til bedre sirkulasjon, økt kroppsbevissthet og økt muskelmasse. Men det slutter ikke der. Studier viser at med regelmessige Pilates Matteøvelser kan man prestere bedre i andre idretter, får en økt tilstedeværelse og psykisk velvære, i tillegg til mindre smerter i i skulder og nakke, rygg og bekken.

 

Hvor ofte og hvor mye?

Hvis jeg skulle anbefale noe, ville jeg si at å trene Pilates tre ganger i uka er det ideelle, men selv korte og regelmessige hjemmetreninger gir resultater.  En god Pilatesøkt er på 40 minutter, men selv fem minutter med bevisst bevegelse kan være utrolig effektivt. Før du går igang med øvelsene under, les rådene og hold tanken:

  1. Lytt til pusten. Det kan fort bli stressende å koordinere puste «riktig» i bevegelsen. Hvis du ikke får det til, la det være. Lytt heller til pusten og registrer når kroppen din bestemmer seg for å stoppe pusten. Det skjer som regel når øvelsen blir krevende.
  2. Respekter kroppen din. Pilates er ingen konkurranse. Du skal ikke konkurrere med de rundt deg, heller ikke med dine egne prestasjoner fra forrige økt. Det betyr også at noen øvelser vil påvirke kroppen din på en annen måte enn det du ser på bilder eller videoer. Det er ikke et VM, det er individuelt.
  3. Less is more. Hvor kjipt det enn kan høres, å fokusere mer på detaljer og mindre på bevegelsesutslag gir deg både en større kroppsbevissthet og det beste grunnlaget for nye øvelser.

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s