Du trenger ikke løpe maraton

«Trude (48) har løpt 50 maraton. Det har gitt henne supereffekter som overrasker stort.»

Du trenger ikke løpe maraton for å merke at løping har «bi-virkninger» du ikke aner rekkevidden av. Du merker så snart du begynner å løpe regelmessig at det ikke bare er bra for kroppen, men også for toppen. Les artikkelen om hva Trude Håland ikke var klar over at hun fikk i tillegg da hun satset på maraton.

Av Mette Bugge. Publisert i fvn.no 15.03.2020 
Artikkelen er noe forkortet.

Det å utnytte tiden er blitt et varemerke. Trude Håland liker at hun er blitt mer effektiv. Foto: Jarle Aasland, Stavanger Aftenblad

48-åringen nådde målet om 50 maraton før hun fylte 50 år. Det som skjedde utenom, «bivirkningene» av løpingen, var noe hun ikke var forberedt på.

Journalisten i Jærbladet merket at hun ble flinkere til å planlegge, ble mer effektiv og ikke minst målrettet. Hun begynte å sove bedre og våknet tidligere på morgenen. Hun fikk mer ut av dagen. (Se fakta)

– Jeg er blitt mer tilfreds, og føler jeg er bedre mentalt rustet mot utfordringer som livet byr på, sier rogalendingen.

Som løper blir man ofte stiv og trøtt i muskulaturen. Det er viktig å være bevegelig. Foto: Jarle Aasland

Hjernen lar seg påvirke

For lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle har alt dette en naturlig forklaring. – Hjernen vår er det organet som sannsynligvis påvirkes mest av fysisk aktivitet. Han viser til forskning som forteller at så godt som alle hjernens funksjoner styrkes når vi trener. Det gjelder oppmerksomhet, hukommelse, stressmestring, kreativitet, evne til å tenke, gjennomføre og planlegge.

– Dessuten blir vi i bedre humør, legger han til.

 Derfor har ikke Hjelle noe problem med å forstå at Håland la merke til endringen da hun kom inn i et fast treningsmønster.

Mentalhygiene fører til så mangt

Mange kjenner til at trening er bra for kroppen, at den kan bidra til færre tilfeller av hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og kreft. Trening kan senke blodtrykket og gjøre at vi i mindre grad trenger noen type medisiner.

– Men ikke alle vet at trening har god effekt på hjernen. Aktivitet og trening i hverdagen har mye å si for mange mentale funksjoner, fortsetter Hjelle.

Han vet fra sin mangeårige legepraksis at pasienter forteller om at også tankene løper fritt under en løpetur, at ting kan bearbeides og at tankeprosessen går kjappere. Hjelle mener at dette at dette blant annet gjør at vanskeligheter i hverdagen kan sees i nytt lys etter en treningstur. Han forklarer det med at hjernen styrkes når man trener, og da snakker han blant annet om en del av hjernen som kalles den prefrontale korteks.

– Det er evolusjonens mesterverk som skiller oss mennesker fra laverestående arter.

Trude Håland liker å løpe rundt Stokkelandsvannet i Sandnes. Men ellers har hun løpt i 14 land og tre verdensdeler. Hvis løpet fortsatt går blir neste maraton i Stavanger 28. mars. Foto: Jarle Aasland

 FAKTA

Løpingens bieffekter

Mer strukturert.

Flinkere til å planlegge.

Mer målrettet.

Sløser ikke med tiden.

Bruker penger annerledes.

Fra B-menneske til morgenfugl.

Mer effektiv i hverdagen.

Lært mye om meg selv.

Har påvirkning på andre mennesker.

Blitt mer viljesterk.

Mentalt sterkere.

Flinkere til «å si fra» på jobb og privat.

Økt selvtillit som kan brukes på andre arenaer.

 

Trude Hjelle underveis på maraton i Frankrike. Det kommer til å ta seks-syv år. Foto:Privat

Forfedrene løp foran

Hjelle forteller at den prefrontale korteks er spesielt viktig for våre kognitive funksjoner, som er en samlebetegnelse for tankemessige evner. Det handler om å planlegge og gjennomføre, ha impulskontroll, se forskjell på riktig og galt, i tillegg til at korttidshukommelsen påvirkes. Disse ferdighetene trenger vi i hverdagen og de blir styrket av at vi er fysisk aktive.

Han kaller det en kunnskapsrevolusjon de siste 20–30 årene, da forskerne ble klar over hvordan trening påvirker hjernen vår. Legen viser til evolusjonen for å forstå hvorfor hjernen blir så positivt påvirket når vi trener.

– Våre første forfedre var avhengig av å løpe for å overleve, enten det var å flykte fra fiender eller fange mat. Når hjernen tar gode valg for oss blir vi belønnet ved at det skilles ut en cocktail av kjemiske stoffer, som blant annet dopamin. Dopamin påvirker belønningssenteret i hjernen. Det fører til en intens lystfølelse, og gjør oss også mer oppmerksomme, kreative og gir oss bedre hukommelse. Våre forfedre ble altså belønnet fordi de tok en avgjørelse som økte sjansen for at de overlevde.

Siden den gangen er ikke hjernens funksjoner nevneverdig oppdatert. Så derfor få vi også i dag belønning ved å trene. Denne belønningen fører til at de mentale prosessene styrkes.

– Men hvordan forklare at Håland går fra å være B-menneske til morgenfugl?

– Det er godt dokumentert at folk som trener regelmessig har bedre søvnkvalitet. De får mer av den dype søvnen som er veldig viktig for oss. Og hvis man sover bedre, er man piggere på morgenen.

Har satt seg nye mål

Håland liker sitt «nye liv», den travle tvillingmoren har måttet lære seg å utnytte tiden hun har til rådighet. Det kan være å trene utendørs mens tenåringene hennes spiller håndball i hallen og hun likevel må vente på at de skal bli ferdig.

Og nå hun løper av sted, gjerne rundt vannet, er det en fin anledning til å la tankene fare. Løpingen er hennes fristed. Mye av det hun har lært gjennom målrettet treningsarbeid og utnyttelse av tiden, har også gitt ny forståelse.

– Jeg har lært at bare du vil noe nok, så er det mulig å få til nesten hva det måtte være, sier hun.

48-åringen har over lang tid delt sine løpsminner og erfaringer på sosiale medier. Ofte møter hun på ukjente mennesker som tar kontakt og sier de lar seg motivere av henne.

– Hvis jeg kan bidra til at andre finner løpegleden, betyr det utrolig mye. Jeg pleier å si at hvis jeg kan klare det, så kan alle, ler hun.

 

Kilde:

https://www.fvn.no/aktuelt/sprek/i/1nb0bX/trude-48-har-loept-50-maraton-det-har-gitt-henne-supereffekter-som-o

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s