Kvinne – ta vare på deg selv

bekkenbunn-2liten.jpg

Hva vet du egentlig om bekkenbunnen din?

Har du født, har du garantert hørt om bekkenbunnen. Men utover fødsel og svangerskap er det ikke no´ snakk om denne muskelgruppen. Velkommen til en geografitime!

Bekkenbunnen befinner seg under dine indre organer og virker som et nett eller ei trampoline som holder dine indre organer oppe. Den er forankret på fire punkter, bak på halebeinet, helt fremme på pubisbeinet og på sitteknokene, på hver side. Som du skjønner ligger den ikke langt oppe i bekkenet, bare tre cm inn fra kroppsåpningene. Muskelnettet som utgjør bekkenbunnen er bare én centimeter tykk og gjennom «nettet»går tykktarm, urinør og skjede. Muskelnettet sørger for at du kan snøre/lukke/knipe igjen disse åpningene, det er viljestyrt. Som de fleste muskler i kroppen kan du velge å spenne den av, eller stramme den. Og, tenk på det: som enhver annen muskel i kroppen, kan den trenes. Åh, for ei lykke !

Uten at du er klar over det, utsetter du daglig bekkenbunnen din for påkjenninger:

  1. når du nyser
  2. når du hoster
  3. når du har treg avføring
  4. når du bærer tungt
  5. når du ler

Er du en som kjenner at du må virkelig ikke le nå, for da tisser du på deg? Kanskje du har opplevd at du rekker iblant bare å sette fra deg veska og låse opp døra, men ikke rekker inn på badet før du må gi etter for tissetrangen? Dette er de snilleste konsekvensene med en svak bekkenbunn. Men det er også et tegn på at du har mye å hente på å starte bevisste, systematiske knipeøvelser.

sommerfugl 4 vectorHVORFOR FEMILATES?

Femilates har særlig oppmerksomhet på buktrykket. Det er en konstant belastning mellom muskulaturen i bekkenbunnen og i diafragma, altså pustemuskulaturen. Er buktrykket stort, fører det til økt press på bekkenbunnen slik at denne konstant er under overbelastning. Årsakene kan være flere og sammensatte. Svangerskap og fødsel er en betydelig årsak til økt buktrykk, i tillegg til andre årsaker som ikke er knyttet spesielt til kvinnekroppen – kronisk hoste, treg mage eller overvekt. Overbelastning fører i sin tur til svekkelse og kan til sist føre til bekkenbunnsbrist. Kvinner som har født har kunnskap og erfaring fra dette, og mange har trent seg bedre. For mange er det tilstrekkelig å trene seg opp, andre trenger mer omfattende hjelp og utredning. Å vite at du trener hensiktsmessig og riktig er ikke alltid så enkelt, men Femilatestimene gir deg muligheten for å trene veiledet og med tilgang til kompetanse på feltet.

Jeg tilbyr innføring i Pilatesmetoden etter Joseph Pilates prinsipper. Pilates er skånsom styrketrening med kroppens egen vekt og styrke som motstand, og i liten gruppe er det rom for individuell tilpasning. Metoden gir bedre holdning, balanse og koordinasjon – i tillegg til å forebygge feilbelastninger. Som erfaren Pilatesinstruktør er jeg spesielt opptatt av bekkenbunnen og hvordan du integrerer bekkenbunnen og dennes støttemuskulatur i øvelsene. Ved å bli kjent med øvelser som styrker mestring og kontroll av bevegelser, bidrar Pilates til at man er bedre rustet til å delta aktivt i sport og fritidsaktiviteter. Målet er økt mestring ved fysisk aktivitet.

Femilatestimene er tilpasset de særlige utfordringer kvinnekroppen har. Kvinnekroppen har av naturlige årsaker mange utfordringer, helt fra pubertet til graviditet og barseltid, gjennom mange forskjellige hormonelle faser frem til menopause. Pilatesundervisningen skal gi glede og mestring mens vi fokuserer på kjernemuskulatur, balanse og koordinasjon, stabilitet og fleksibilitet, pust og avspenning.

sommerfugl 3 med splash vector

Vi kommer ikke unna kroppen, den verken vil eller kan glemmes eller gjemmes, forholdet er livslangt. Det betyr mye å kjenne, og føle seg vel i, sin egen kropp. Meld deg på et Pilateskurs og få innsikt i hvordan du som kvinne tar vare på kroppen din.

For info eller påmelding, ta kontakt med Judith Melbye eller send en mail: